De dynamiek rond het basisinkomen: wat gebeurde er in april 2016?

Basic income is coming to the streets!

Basic income is coming to the streets!

Scott Santens, de schrijver van dit artikel, heeft zich voorgenomen om maandelijks een update te publiceren over de groei van de wereldwijde beweging voor het basisinkomen. Dat wil zeggen om de roep van voorstanders aan de rechter en aan de linkerkant van het politieke spectrum te laten horen om uw maandelijks inkomen, dat normaal gesproken begint bij een magere $ 0, te vervangen door een bedrag dat ergens boven de armoedegrens ligt. Dit artikel is een samenvatting van de hoogtepunten uit de maand april 2016. De update over de maand maart 2016 is hier te lezen.

Terwijl ik dit schrijf voelt het alsof het basisinkomen de laatste paar dagen, laat staan de afgelopen maand, officieel het startsein heeft gekregen. Ik heb in één dag meer artikelen en blogs over het basisinkomen zien passeren dan ooit te voren. En het is niet vanwege een bijzondere gebeurtenis dat het basisinkomen zo in de belangstelling staat, wat meestal het geval is. Nee, deze situatie staat geheel op zichzelf. Het basisinkomen is schijnbaar overal.

BIG News / Groot nieuws
(BIG staat ook voor USBIG: United States Basic Income Guarantee Network, de beweging voor de invoering van een basisinkomen in de USA, FB.)

Het grootste nieuws was natuurlijk de aankondiging van de in cash transfers gespecialiseerde liefdadigheidsorganisatie GiveDirectly dat zij een ongekend omvangrijke proef met het onvoorwaardelijk basisinkomen in Oost-Afrika gaat uitvoeren. Het is de bedoeling dat naar schatting 6.000 mensen gedurende een looptijd van 10-15 jaar tegen een kostprijs van tenminste 30 miljoen dollar en op basis van volledige onvoorwaardelijkheid een basisinkomen zullen ontvangen. Ongetwijfeld zal dit project – als teruggekeken wordt hoe het basisinkomen zijn weg vond in de wereld – een plaatsje krijgen in de geschiedenisboeken. De organisatie zal vast en zeker onze hulp nodig hebben. Degenen die overwegen om een donatie te schenken kunnen dit geld rechtstreeks overmaken aan GiveDirectly via deze webpagina.

Om in de sfeer van de experimenten te blijven, een stad in Zwitserland, Lausanne, heeft besloten om te gaan experimenteren met een basisinkomen op een manier die vergelijkbaar is met de experimenten die in twintig steden in Nederland gestart zullen worden. Het experiment in Lausanne staat los van het stemgedrag van de Zwitsers op 5 juni in het referendum over het basisinkomen. Ook bleek uit een groot opgezette opiniepeiling dat 40% van de Zwitserse kiezers voor de invoering van een basisinkomen is en 57% tegen, wat bijna een verdubbeling betekent van de steun vergeleken met het begin van dit jaar.

En nog meer experimenteel nieuws uit Oeganda, waar een dorp in een klein 2-jarig project een basisinkomen zal krijgen. De bevindingen worden in een wetenschappelijk rapport gepubliceerd en zullen de basis zijn voor een documentaire.

BIG Media / Grote nieuwsmedia

Ik zag een gedegen artikel over het basisinkomen in Five Thirty Eight langskomen, evenals een aflevering van de Freakonomics podcast volledig gewijd aan het idee. Groot nieuws dus!

Ik denk dat het meest gelezen en gedeelde artikel over het basisinkomen in april 2016 Colin Holtz’ stuk in de Guardian was. Hierin toont hij aan dat de Panama Papers definitief bewijzen dat we het ons kunnen veroorloven. Ook John Harris had een veelvuldig gelezen stuk in de Guardian.

Verhalen over het basisinkomen doken ook op in de Telegraph, de New York Times, Mother Jones, bij de Wereldbank, in de New Statesman, de Verge, de Independent, Tech Insider, de Huffington Post en de Quartz.

Het nieuwe boek van Rutger Bregman gaf aanleiding tot artikel na artikel na artikel en werd vele, vele, vele malen besproken. Collision 2016, Amerika’s snelst groeiende tech conferentie met meer dan 7.500 deelnemers uit meer dan 50 landen, nodigde me uit om op het hoofdpodium over het basisinkomen te praten met Jack Smith IV van Mic.com.

BIG Activism / Bijzonder activisme

Activisten laten weten dat het basisinkomen de straat opgaat! Het No Jobs front marcheerde in Londen, Groot-Brittannië, om een toekomst van èn automatisering èn een basisinkomen op te eisen. Robots protesteerden in de straten van Zwitserland met de eis om mensen voor hen te laten werken.

Het tweede basisinkomen ooit Create-A-Thon werd uitgereikt in Los Angeles. In de Bay Area werd een Care en Cash evenement georganiseerd, waar een panel samengesteld uit werknemers uit de maatschappelijke dienstensector, het basisinkomen besprak.
In Londen, Ontario, werd een debat (“Oxford-style”) op touw gezet over het basisinkomen en in Halifax werd een conferentie gehouden waarbij ook de burgemeester een actieve rol speelde.

Ondertussen bracht een groep in Zwitserland 200.000 euro bijeen door middel van crowdfunding om de letterlijk gewichtigste vraag op aarde te stellen – “Wat zou u doen met een basisinkomen?” – en die op ‘s werelds grootste poster af te drukken en uit te rollen, zodat de omvang opgenomen kan worden in het Guinness Book of World Records. De poster heeft ongeveer het formaat van een voetbalstadion en weegt circa 7 ton. Bovendien zamelde een andere groep in Zwitserland met succes een bedrag bij elkaar dat iemand in staat stelt om een jaar te genieten van een basisinkomen. Zwitserland is daarmee het vierde land na de VS, Duitsland en Nederland.

Van Nederland gesproken, hier werden 40.000 handtekeningen opgehaald die het Parlement verplichten om het basisinkomen op de agenda te zetten. In Minnesota werd op een vergadering van de Democratische partij een resolutie aangenomen van Liane Gale, lid van BIG MN (Basic Income Guarantee Minnesota) ter ondersteuning van het basisinkomen. En in Taiwan is een nieuwe lokale groep gevormd die gaat ijveren voor een onvoorwaardelijk basisinkomen.

BIG Names / Grote namen

Iedere maand opnieuw is het wonderbaarlijk om te horen welke nieuwe namen zich uitspreken voor een basisinkomen. In april waren het de econoom en voormalig Minister van Financiën van Griekenland Yanis Varoufakis; de vroegere hoofdeconoom van UBS George Magnus; de internationale vice-president van de vakbond voor werkers in de zorg (SEIU) David Rolf; Chris Hayes van MSNBC; Eddie Huang van VICE; oprichter en CEO van Nationbuilder Jim Gilliam; Howard Lindzon, oprichter en CEO van Stocktwits; de wereldrecordhouder oceaanfietsen Ebrahim Hemmatnia en net deze week, hoewel ik eigenlijk tot de volgende maand zou moeten wachten, maar dat kan ik niet, want het is geweldig nieuws, multi-miljardair Bill Gross van Janus Capital.

BIG Left and Right Support / Grote steun van links en rechts

Aan rechts werd gevraagd of het basisinkomen de vrije markteconomieën zou kunnen redden. Het Adam Smith Instituut gaf er een neoliberale draai aan. CATO schreef over het einde van de verzorgingsstaat zoals wij die kennen na invoering van een basisinkomen. Ordinary Times plaatste een groot stuk van de redacteur van Cate Unbound over de manier waarop het basisinkomen de prijssignalering van Hayek zou verbeteren.

Ter linkerzijde betoogde de Weekly Worker dat het basisinkomen dringend nodig is. De Irish Socialist Economic maakte duidelijk waarom links ‘Ja’ moet zeggen tegen een basisinkomen en Feminist Current liet zien dat een basisinkomen haalbaar èn feministisch is.

Er was zelfs een groot stuk op de blog van de Student Christian Movement (christelijke studentenbeweging) met als centrale stelling dat het tijd voor Christenen is om het basisinkomen te omarmen.

BIG Reminders / Geheugensteuntjes

Het congres van de Noord-Amerikaanse beweging voor een basisinkomen zal van 12-15 mei 2016 plaatsvinden in Winnipeg, Canada op de Universiteit van Manitoba. U kunt nog inschrijven. Hier vindt u een overzicht van de sprekers. Op 13 mei zal het United Nations Research Institute for Social Development (UNRISD) een seminar organiseren over het onvoorwaardelijk basisinkomen en op 17 mei zal RSA Schotland erover debatteren. Op 23 mei zal het onderwerp in het Lagerhuis (UK) besproken worden.

BIG Thanks / Veel dank

Goed dat waren de pareltjes in april. Mijn excuses als ik iets vergeten ben en voel je alsjeblieft vrij om mij nieuws te sturen dat absoluut in de volgende nieuwsbrief moet komen Ik wil niets weglaten en doe mijn uiterste best om dat te vermijden.

Dank voor uw hulp bij de uitbouw van de beweging voor het basisinkomen. Volgende maand zal ik u weer bijpraten.

Met vriendelijke groet,
Scott Santens, New Orleans, schrijver / blogger, gericht op de gevolgen van armoede, ongelijkheid en de technologische vooruitgang op de moderne samenleving, the Universal Income Project, Basic Income Action, USBIG en moderator of /r/BasicIncome.

P.S. Het invullen van deze enquête over het basisinkomen zou heel plezierig zijn, en als u vragen over het basisinkomen hebt, ik heb onlangs een uitgebreide FAQ gepubliceerd.

Scott Santens plaatste de originele tekst op 5 mei 2016 op https://medium.com/basic-income/last-month-in-basic-income-a-summary-of-april-2016-be975944a5c2#.e375z0qsi/

Vertaling: Florie Barnhoorn